Felkelő mahnovisták

ÁLLJ MEG EGY PERCRE! OLVASD EL! GONDOLKOZZ!

1920. június


Elvtárs a Vörös Hadseregben! A parancsnokaid és komisszárjaid ideküldtek, hogy elfogd a felkelő mahnovistákat. Feljebbvalóid parancsára békés falvakat fogsz feldúlni, olyan embereket fogsz megölni, akiket nem ismersz, de akikről azt mondták neked, hogy a nép ellenségei. Azt mondták neked, hogy a mahnovisták banditák és ellenforradalmiak.

Kioktatnak, parancsolnak neked, nem kérdezik meg a véleményedet, ideküldenek, és parancsnokaid engedelmes rabszolgájaként foglyokat ejtesz és megölöd őket. Kiket? És miért?

Gondolkozz el ezen, elvtárs a Vörös Hadseregben! Gondolkozz ezen, te, aki dolgozó paraszt vagy munkás vagy, akit erőszakkal soroztak be az új urak hadseregébe, akik a munkás-paraszt hatalom lelkesítő címét bitorolják.

Mi forradalmi felkelő mahnovisták, mi is parasztok és munkások vagyunk, mint ti, testvéreink a Vörös Hadseregben. Az elnyomás ellen keltünk fel, egy jobb és boldogabb életért harcolunk. A mi őszinte célunk a dolgozók hatalomnélküli társadalmának elérése, amelyben nem lesznek paraziták és komisszár-bürokraták. Azonnali célunk a szabad szovjetek rendszerének megteremtése, amelyben nincs hatalma sem a bolsevikoknak, sem pedig bármiféle egyéb pártnak. Ezért küldött a bolsevik-kommunista kormány büntető expedíciót ellenünk. Sietve békét kötöttek Gyenyikinnel, a lengyel földesurakkal és a többi fehérgárdista söpredékkel azért, hogy könnyebben el tudják pusztítani a forradalmi felkelők népi mozgalmát, akik az elnyomottakért keltek fel, hogy lerázzák az elnyomás igáját.

A fehér-vörös hadseregparancsnokság fenyegetései nem tudnak megfélemlíteni minket.

ERŐSZAKKAL FOGUNK VÁLASZOLNI AZ ERŐSZAKRA!

Ha szükséges, mi maroknyian megfutamítjuk a bürokratikus Vörös Hadsereg légióit. Mert mi vagyunk a szabadságszerető forradalmi felkelők, és mi harcolunk az igaz ügyért.

Elvtárs! Gondolkozz: kivel vagy és ki van ellened?

Ne legyél rabszolga! Légy ember!

 Felkelő mahnovisták

(1920. június)


Source: Barikad

Return to The Nestor Makhno Archive

Other pages connected to this site:

Anarchist Groups & Organizations

An Anarchist Reader

L@ Pagin@ di nestor mcnab